[ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ]

Το Ναύπλιο & η μαγευτική Αργολίδα

Το Ναύπλιο

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου.

Πρόκειται για μία απ’ τις πιο γραφικές και όμορφες πόλεις της χώρας και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 – 1833. Το Ναύπλιο είναι γνωστό ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια. Το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Ναύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης, ο οποίος στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε τη Ναυπλία.

Μάλιστα, αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Το Ναύπλιο αποτελεί αγαπημένο προορισμό, χειμώνα – καλοκαίρι, το σεργιάνι στα γραφικά δρομάκια του Ψαρομαχαλά, στην Πλατεία Συντάγματος, που δείχνει ανέγγιχτη από τα χρόνια, αλλά και οι βόλτες στις κοντινές ακρογιαλιές και τις περίφημες αμμουδιές, αποτελούν μόνιμη απόλαυση για όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις!

Μην χάσετε! 

Σημεία αναφοράς της πόλης αποτελούν: το περίφημο Μπούρτζι, το εμβληματικό φρούριο του Παλαμηδίου και η Ακροναυπλιά.

Στα ομορφότερα κτήρια της πόλης συγκαταλέγονται: το μέγαρο Άρμανσμπεργκ καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Προετοιμάστε την επίσκεψή σας στην πόλη του Ναυπλίου μέσα από το Nafplio Virtual Tour!

Βρείτε όλα τα Ιστορικά Μνημεία και Μουσεία, τους χώρους πολιτισμού και αναψυχής και ό,τι άλλο χρειάζεστε με ένα πάτημα του κουμπιού! 

Ο Μαραθώνιος Ναυπλίου αναμένει να σας καλωσορίσει στο όμορφο Ναύπλιο!

Η Αργολίδα

Η Αργολίδα, πέρα από το αγαπημένο Ναύπλιο, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη της καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου: αρχαιολογικούς θησαυρούς, φυσικά τοπία μοναδικής ομορφιάς, γραφικά ταβερνάκια καθώς και μαγικές παραλίες!

Επίδαυρος, Μυκήνες, Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Τολό, Άργος, Αρχαία Ασίνη και Αρχαία Τύρινθα, Δενδρά, Μιδέα: όλοι αυτοί οι πανέμορφοι προορισμοί και άλλοι ακόμα βρίσκονται μαζεμένοι στην μοναδική περιφερειακή ενότητα της Αργολίδας.

Μην χάσετε τους Aρχαιολογικούς Θησαυρούς της Αργολίδας:

Επίδαυρος: Η Επίδαυρος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, χτισμένη στους πρόποδες των όρεων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός ιατρός της αρχαιότητας.

Η έκταση του Ασκληπιείου ήταν πολύ μεγάλη και διάθετε ξενώνες, γυμναστήριο, στάδιο και το περίφημο, για την ακουστική του, Θέατρο, για την ψυχαγωγία των ανθρώπων.

Τα μνημεία του χώρου αυτού, αποτελούν σήμερα όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά και εξαιρετική μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κτίστηκε σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., κατά τον Παυσανία, από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο.

Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Το Φεστιβάλ της Επιδαύρου είναι από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και όχι μόνο, κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος θεατών από όλες τις μεριές της υφηλίου!

Μυκήνες: Οι Μυκήνες ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ’ τον Αργολικό κόλπο. Η μυθική παράδοση φέρει ως ιδρυτή τους τον Περσέα, γιο του Δία και της Δανάης, κόρη του βασιλιά του Άργους.

Οι ‘Πολύχρυσες Μυκήνες’, το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Το όνομά τους έχει δοθεί σε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, τον μυκηναϊκό, και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκοσμίως την πνευματική δημιουργία και την τέχνη.

Σήμερα στη θέση αυτή υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες και τα ερείπια της Ακρόπολης, που θυμίζουν τις μακρινές και ένδοξες εποχές. Από τα σωζόμενα ερείπια σπουδαιότερα είναι: οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι Α και Β από των οποίων την ανασκαφή προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των εκπληκτικών ευρημάτων, ο θησαυρός του Ατρέα (θολωτός τάφος), ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας, η Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη καθώς η Υπόγεια δεξαμενή κ.ά.

Τίρυνθα – Δενδρά – Μιδέα:

Τίρυνθα: Μόλις 8 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Τίρυνθας. Η μυκηναϊκή ακρόπολη με τα κυκλώπεια τείχη, ήρθε στο φως σταδιακά από το 1876 και σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Άξια θαυμασμού είναι: ο Δυτικός Προμαχώνας που αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής, τα πασίγνωστα κυκλώπεια τείχη που προκαλούν την απορία ακόμα και σήμερα για το μεγέθός τους, η Κάτω Ακρόπολη και ο Γεωμετρικός ναός.

Δενδρά: Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλαγιά ενός χαμηλού λόφου, δυτικά της μυκηναϊκής Ακρόπολης της Μιδέας. Το ανασκαμμένο τμήμα του περιλαμβάνει ένα θολωτό και δεκαέξι θαλαμωτούς τάφους. Ενώ, στο νεκροταφείο των Δενδρών βρίσκεται και ο περίφημος ‘τάφος της πανοπλίας’.
Το νεκροταφείο των Δενδρών είναι ένα από τα πλουσιότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου.

Μιδέα: Η Μιδέα θεωρείται ως η τρίτη σε σημασία οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Αργολίδας, μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Η κυκλώπεια οχύρωσή της, τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών, η θέση της στη μυθολογία και η σύνδεσή της με το πλούσιο Μυκηναϊκό νεκροταφείο στα γειτονικά Δενδρά, την κατατάσσουν στα μεγάλα Μυκηναϊκά κέντρα της Ελλάδας.

Σας καλούμε να γνωρίσετε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αργολίδας μέσα από το Πρόγραμμα Επισκέψεων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους της Διοργάνωσης!